Ενημέρωση από την παρέμβαση της ΑΣΜ στο Δ.Σ. του ΕΤΑΑ, 14/12/2016

Την Τετάρτη  14 Δεκεμβρίου 2016, η Ανοιχτή Συνέλευση έκανε παρέμβαση στο ΔΣ του ΕΤΑΑ, με σκοπό να ασκηθεί πίεση προς το ΔΣ, ώστε να εισηγηθεί την απόφαση του ΤΣΜΕΔΕ και να ενημερωθούμε για την εξέλιξη των λοιπών θεμάτων.

Α) Η απόφαση του ΤΣΜΕΔΕ έγινε δεκτή από τη ΔΕ του ΕΤΑΑ. Η απόφαση περιλαμβάνει τα παρακάτω σημεία:

1)     Δυνατότητα για ρύθμιση οφειλών σε 100 δόσεις για όλους τους ασφαλισμένους ανεξάρτητα από την περίοδο που δημιουργήθηκε η οφειλή.

2)     Για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της κρίσης (2009-2016) να δίνεται επιπρόσθετα η δυνατότητα στον ασφαλισμένο (με αίτησή του) να διαγράφει την οφειλή του (με αντίστοιχη απώλεια ασφαλιστικού χρόνου).

3)     Το όριο οφειλών για να βγει κάποιος/α σε σύνταξη να πάει στις 25.000,00€ από 15.000,00€ που είναι σήμερα.

4)     Να δίνεται επίδομα μητρότητας στις ασφαλισμένες ακόμη κι αν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα με οφειλές (ενώ μέχρι σήμερα αποκλείονται)

Για τα θέματα 1, 2 και 3 μας είπαν ότι θα γίνει θετική εισήγηση προς το υπουργείο, και στη συνέχεια απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Το θέμα 4 θα ξανασυζητηθεί στο επόμενο ΔΣ, καθώς δεν απαιτεί νομοθετική ρύθμιση και είναι θέμα του ΕΤΑΑ.

Β) Μας ενημέρωσαν ότι η προηγούμενη απόφαση εισήγησης σχετικά με την μη αποστολή οφειλών στο ΚΕΑΟ έχει ήδη σταλεί στο υπουργείο. Και εκεί απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.

Γ) Η παράταση για τις οφειλές του Β’ εξαμήνου του 2016 μέχρι 31-03-2017 έγινε επίσης δεκτή από το ΔΣ του ΕΤΑΑ και θα σταλεί επίσης στο υπουργείο.

Δ) Σχετικά με την πλήρη ασφαλιστική ικανότητα  όσων χρωστάνε εισφορές (νόμος Βρούτση) μας είπαν ότι ενδέχεται και στον ΕΦΚΑ να δοθεί νέα παράταση, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Μας είπαν επίσης ότι για μια μεταβατική περίοδο σε θέματα «καθημερινής λειτουργίας» το σύστημα (τα ταμεία) θα λειτουργεί με την έως τώρα δομή.

Ε) Εκφράστηκε η άποψη ότι πρέπει να πιεστούν οι φορείς (ΤΕΕ και Σύλλογοι) για να υιοθετήσουν αυτές τις αποφάσεις, ώστε το υπουργείο να δεχτεί τη μέγιστη δυνατή πίεση.

1 ping

  1. […] για τα ζητήματα για τα οποία πήρε θετική απόφαση το τελευταίο ΔΣ του ΕΤΑΑ, παρότι δεν αποτελούν συνολικές λύσεις στο […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.