Το 2011, ενώ η Ελλάδα πλήττεται από την κρίση και οι μηχανικοί, όπως όλη η κοινωνία, φτωχοποιούνται ή ακόμα και εξαθλιώνονται, η μνημονιακή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με το νόμο 3986/11 αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές μας ανεβάζοντάς τις σε απαγορευτικά ύψη για μεγάλη μερίδα μηχανικών – ιδιαίτερα ελευθέρων επαγγελματιών. Ως αποτέλεσμα σήμερα, πάνω από το 65% των συναδέλφων χρωστάνε στο ασφαλιστικό μας Ταμείο (ΤΣΜΕΔΕ) και χιλιάδες άλλοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν το επάγγελμα (περίπου 10.000 έχουν διαγραφεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος).

Ως Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών το προηγούμενο διάστημα ενημερώσαμε και κινητοποιηθήκαμε διεκδικώντας την αναδρομική κατάργηση του νόμου 3986/2011. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μετά από τις πιέσεις μας ενσωμάτωσε στο νόμο 4331/2015 άρθρα για τη διετή αναστολή των αυξήσεων για μέρος των μηχανικών. Ακόμα όμως και αυτό το ελάχιστο μέτρο προσωρινής ανακούφισης καταργήθηκε από το τρίτο μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς του νόμους, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα του ΤΣΜΕΔΕ αυξήθηκαν με την εφαρμογή του, κάτω από τις εντολές του Euro group, του Δ.Ν.Τ., της Ε.Κ.Τ. και της Ε.Ε., τις οποίες έχει πλήρως αποδεχτεί και εφαρμόζει η παρούσα συγκυβέρνηση.

Με τις ίδιες εντολές καταργήθηκε η δυνατότητα των ασφαλισμένων να συμψηφίζουν με τις συντάξεις τους χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα και οι ασφαλισμένοι να παραμένουν σε ομηρία και το ταμείο να μην εισπράττει, και επανήλθε η ποινικοποίηση των οφειλών για ασφαλιστικές εισφορές. Ταυτόχρονα, όσοι χρωστάνε έστω και ένα ευρώ στο ασφαλιστικό ταμείο, πετιούνται ουσιαστικά έξω από την αγορά εργασίας, καθώς δεν τους δίνεται ασφαλιστική ενημερότητα.

Την ίδια στιγμή το ταμείο δεν καλύπτει καν τα στοιχειώδη στους ασφαλισμένους. Οι συντάξεις μειώνονται, το επίπεδο των παροχών υγείας κατρακυλά, ενώ δεν καλύπτει στοιχειώδεις ανάγκες, όπως για παράδειγμα το επίδομα ανεργίας, το επίδομα τοκετού κ.ά. Χιλιάδες συνάδελφοι που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές παραμένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ κινδυνεύουν άμεσα με κατασχέσεις. Και όλα αυτά ενώ το ΤΣΜΕΔΕ απομυζά τις εισφορές μας, έχοντας μεταφέρει 430 εκ. € από τα αποθεματικά του, λεφτά των ασφαλισμένων του, στη μαύρη τρύπα της χρεωκοπημένης τράπεζας Αττικής, στην οποία ετοιμάζονται να «πετάξουν» άλλα 300 εκ. €.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ετοιμάζει επί πλέον τη «νέα αρχιτεκτονική» του ασφαλιστικού ολοκληρώνοντας μια πορεία αντιδραστικών αλλαγών, με συρρίκνωση των συντάξεων, αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, ισχυροποίηση του ΚΕΑΟ, ενοποίηση των ταμείων κ.ά. Μέτρα που βασίζονται στην «ανταποδοτική» και «κεφαλαιοποιητική» λογική και καταδικάζουν τους οικονομικά ασθενέστερους σε μια ζωή εκτός εργασίας, ασφάλισης και σύνταξης.

Παρά την ανεργία και την υποαπασχόληση που πλήττει τον κλάδο μας, και όλα τα προβλήματα που αναφέρθηκαν, ετοιμάζουν ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στα επαγγελματικά μας δικαιώματα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ξένες και εγχώριες μονοπωλιακές τεχνικές εταιρείες. Με το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της «δόσης τους» προωθείται η αναβάθμιση των ιδιωτικών κολεγίων, ο κατακερματισμός των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων και η άσκηση του επαγγέλματος μέσω συνεχών πιστοποιήσεων από εξωπανεπιστημιακούς φορείς.

Σ’ αυτή την ασφυκτική συγκυρία για τους μηχανικούς το ΤΕΕ αδρανεί και υπερασπίζεται τις μνημονιακές επιλογές της κυβέρνησης. Ο δε πρόεδρός του κλείνει το σύστημα αμοιβών και αυθαιρέτων του Τ.Ε.Ε. σε όσους οφείλουν, ουσιαστικά απαγορεύοντάς τους την άσκηση του επαγγέλματος, ενώ την ίδια στιγμή ο ίδιος φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς προϊσταμένου της πολεοδομίας Νίκαιας (ο οποίος ήδη ελέγχεται από το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης), σύμφωνα με δημοσιεύματα του Έθνους της Κυριακής.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

 • Άμεση και αναδρομική ακύρωση όλων των ληστρικών αυξήσεων εισφορών

 • Ριζική μείωση εισφορών, με αναδρομική ισχύ, και διαγραφές χρεών των ανέργων και των συναδέλφων με χαμηλό εισόδημα

 • Πλήρη και χωρίς προϋποθέσεις ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως οφειλών

 • Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά, έξω το ταμείο από την τράπεζα Αττικής

 • Όχι στον κατακερματισμό των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων

 • Να ανοίξει άμεσα το σύστημα αμοιβών του ΤΕΕ για όλους τους συναδέλφους

 • Να καταργηθεί η απαίτηση ασφαλιστικής ενημερότητας ως προϋπόθεση άσκησης του επαγγέλματος

 • Να καταργηθεί το ΚΕΑΟ και να σταματήσουν οι κατασχέσεις

 • Κατάργηση της ποινικοποίησης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία

 • Επιστροφή των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ που κουρεύτηκαν με το PSI to 2012

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και φορείς των μηχανικών, καθώς και σωματεία και συλλογικότητες εργαζομένων και κάθε αλληλέγγυο να συμμετέχουν στη γενική απεργία και την πορεία την Πέμπτη 12-11-2015. Η προσυγκέντρωση της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών θα πραγματοποιηθεί στην είσοδο του Πολυτεχνείου επί της Πατησίων στις 11.00 π.μ.

Σχετικά άρθρα:

 • Δεν υπάρχουν