ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΟΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

Αθήνα 5/3/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

Α. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ:

1. Από την οικοδομική δραστηριότητα έχει απομείνει μόνο το 15% σε σχέση με αυτή του 2007 (κατ’ όγκο). Παράλληλα έχει ενταθεί η αποβιομηχάνιση και έχει σχεδόν διαλυθεί η βιομηχανία οικοδομικών υλικών. Αυτό έχει οδηγήσει σε τεράστια αύξηση της ανεργίας των μηχανικών και μάλιστα μη καταγραφόμενης ανεργίας, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών που εργάζονται με εξαρτημένη σχέση εργασίας είναι εργαζόμενοι με μπλοκάκι.

2. Αποτέλεσμα της τεράστιας ανεργίας-υποαπασχόλησης είναι πάνω από το 50.000 μηχανικοί να αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές (βλ. ανακοίνωση Προέδρου ΤΕΕ της 27/2/2014),

3. Για να αποφύγουν τη χρέωση με ασφαλιστικές εισφορές πολλοί κυρίως νέοι μηχανικοί διαγράφονται από το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ. Μέχρι το 2013 1.200 μηχανικοί έχουν ήδη διαγραφεί και σύμφωνα με πληροφορίες εκκρεμούν ακόμα 3.000 αιτήσεις. Αυτοί όχι μόνο μένουν ανασφάλιστοι αλλά και χάνουν την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του μηχανικού.

4. Επίσης ο αριθμός των νεοεισερχόμενων μηχανικών ασφαλιζόμενων στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ την τελευταία διετία (2011-2013) έχει μειωθεί κατά 50%, επειδή μεγάλος αριθμός αποφοίτων των πολυτεχνείων δεν γράφεται στο ΤΕΕ και στο ΕΤΑΑ και δεν αποκτά άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, προκειμένου να αποφύγει τις δυσβάσταχτες εισφορές και τις επαπειλούμενες κατασχέσεις.

5. Τα παραπάνω, μέσα σε μόλις 2 χρόνια, αύξησαν την αναλογία συνταξιούχων-ασφαλισμένων από 1:7 σε 1:5. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ληστρικό “κούρεμα” αποθεματικών που επέβαλλε το PSI (από 3,2 δις σε 1,8 δις €), τις ανεξόφλητες οφειλές του κράτους (600 εκατ. €) και τις επενδύσεις σε Τραπεζικές μετοχές, απειλούν να τινάξουν στον αέρα το κάποτε υγιές ταμείο.

Β. ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΤΑΑ κ. ΣΕΛΛΙΑΝΑΚΗΣ

Μέσα στις παραπάνω ζοφερές συνθήκες για τους μηχανικούς, όπως και για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας και μετά την κλοπή αποθεματικών μεσω του PSI:

1. Επιδιώκουν μετά την από 19 Φεβρουαρίου 2014 εντολή του Υπουργού Εργασίας την αποστολή στοιχείων και Πράξεων Βεβαίωσης Οφειλής στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), με στόχο κατασχέσεις τυχόν κινητής και ακίνητης περιουσίας τους. Ο πρόεδρος του ΕΤΑΑ για την υλοποίηση της παραπάνω εντολής ενήργησε “πάραυτα, αμελλητί”!

2. Αντιδρούν στο σφράγισμα βιβλιαρίων υγείας ακόμα και συναδέλφων που απειλείται η ζωή τους επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

3. Σκοπεύουν να επιβάλουν υπέρογκες αυξήσεις εισφορών, οι οποίες έχουμε καταφέρει να ανασταλούν με τις κινητοποιήσεις μας εδώ και ένα χρόνο.

4. Για τις υπάρχουσες οφειλές διατηρούν τους άθλιους όρους διακανονισμών με επιτόκιο από 8,5% μέχρι και 16% (ενώ οι τράπεζες δανείζονται με 0,5%!).

Γ. Διεκδικούμε και απαιτούμε:

· Κανένα στοιχείο συναδέλφου στο ΚΕΑΟ για οφειλές του στο ταμείο, να καταργηθεί το ΚΕΑΟ.

· Κανένας συνάδελφος και κανένας εργαζόμενος χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

· Δραστική μείωση εισφορών

· Άρση των άθλιων όρων διακανονισμού οφειλών

· Μη υποχρέωση καταβολής εισφορών σε όσους δεν έχουν επαρκές εισόδημα, προστασία χαμηλόμισθων συναδέλφων

· Επίσημη αναγνώριση των ανέργων και υπο-απασχολούμενων συναδέλφων και στήριξή τους με επίδομα ανεργίας

· Ασφαλιστική ενημερότητα για όλους τους μηχανικούς που δεν είναι εργοδότες που οφείλουν εργοδοτικές εισφορές

Δεν θα επιτρέψουμε το ΕΤΑΑ να γίνει ο μοχλός που θα εκδιώξει χιλιάδες μηχανικούς από το επάγγελμα. Η χώρα έχει ανάγκη τους επιστήμονες της, τους μηχανικούς της, τους οποίους σπούδασε η κοινωνία και πρέπει να αξιοποιηθούν για όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας και του περιβάλλοντος, για την οποία αγωνιζόμαστε αλλά και θα αγωνιστούμε για να μην αργήσει.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Διοργάνωση:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ (ΣΜΤ)

ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (ΕΜΔΥΔΑΣ)

http://www.emdydas.gr/

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

https://synelefsimixanikon.espivblogs.net/

Leave a Reply

Your email address will not be published.