Αντιδράσεις πυροδοτεί στο ΤΕΕ Μαγνησίας η ενεργοποίηση της απόφασης του πρώην υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιωάννη Βρούτση, με την οποία προσδιορίζονται οι εισπράξιμες δαπάνες ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία από υπαλλήλους των ασφαλιστικών φορέων και εν προκειμένω από το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΤΣΜΕΔΕ) και αποφασίζεται η επίδοσή τους με δικαστικό επιμελητή ή υπάλληλο του ΚΕΑΟ.
Μετά τη διαμαρτυρία για την αποστολή των βεβαιώσεων σε οφειλέτες μηχανικούς το Μάρτιο, εστάλη από τη διευθύντρια του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ η απόφαση του πρώην υπουργού που σημειώνει ότι: «για τον ορισμό κριτηρίων για τον προσδιορισμό των “εισπράξιμων” ληξιπρόθεσμων οφειλών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, με σκοπό την παραπομπή τους στο μητρώο οφειλετών του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο), απαιτείται να αξιοποιηθούν πλήρως οι πληροφορίες που βρίσκονται διαθέσιμες στο μητρώο οφειλετών των ΦΚΑ, ως προς την κατάσταση κάθε οφειλής και κάθε οφειλέτη και η παροχή της σχετικής πληροφόρησης στο Κ.Ε.Α.Ο».
Η Διοικούσα Επιτροπή θα συζητήσει σήμερα στις 8 το βράδυ για τον τρόπο επίδοσης βεβαιώσεων. Η πρόεδρος του ΤΕΕ Νάνσυ Καπούλα δήλωσε κατηγορηματικά ότι: «η ενεργοποίηση αυτής της υπουργικής απόφασης γίνεται με καταχρηστικό τρόπο από πλευράς της Διοίκησης του ΤΣΜΕΔΕ. Είμαστε αποφασισμένοι να καταγγείλουμε τη νομιμότητά της».
Εξάλλου, το ΤΕΕ Μαγνησίας αντέδρασε έντονα και στην αποστολή της λίστας με τους οφειλέτες μηχανικούς στην Εφορία Βόλου και πέτυχε τη μη χρησιμοποίησή της.
Οι μηχανικοί πλήρωναν στο σύνολό τους τις ασφαλιστικές τους εισφορές, είπε η ίδια και πρόσθεσε: «Είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν ασφαλιστική ενημερότητα σε κάθε επαγγελματική τους υποχρέωση. Με την είσοδο στην κρίση αποδείχτηκε ότι δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, όχι όμως ότι είναι κακοπληρωτές.
Γι’ αυτό το λόγο διεκδικούμε καλύτερη μεταχείριση από πλευράς του Ταμείου και δυνατότητα ρυθμίσεων που να είναι ρεαλιστική. Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που παρά τις δεκαετίες επαγγελματικής δραστηριοποίησής τους, δεν είναι σε θέση να βγουν καν στη σύνταξη, ενώ το 50% των μηχανικών έχει αθεώρητα βιβλιάρια» συμπλήρωσε.
Τη διετία 2009 – 2010 οι μηχανικοί μπήκαν σε μία κατάσταση βαθιάς ύφεσης στα επαγγελματικά.
Η πρόεδρος υπενθύμισε ότι: «πολλοί στον κατασκευαστικό τομέα βρέθηκαν εν μέσω κρίσης με δάνεια, όταν η οικοδομή κατέγραφε κατακόρυφη πτώση της δραστηριότητας και οι αγοραπωλησίες «πάγωσαν». Ήταν παρόλα αυτά υποχρεωμένοι να καταβάλλουν ΕΝΦΙΑ.
Ταυτόχρονα, ο κλάδος των μελετητών των ιδιωτικών έργων βρίσκεται σε σοβαρή υποαπασχόληση αν όχι ανεργία, σε ποσοστό που φτάνει και το 80% σε σχέση με το 2009, το νέο ΕΣΠΑ δεν έχει ενεργοποιηθεί και άρα δεν υπάρχουν αναπτυξιακά έργα και η κατάσταση στη βιομηχανία χαρακτηρίζεται από περικοπές και μεγάλες μειώσεις προσωπικού» κατέληξε.
πηγή: taxydromos.gr