Σύγχυση για τις εισφορές στα «μπλοκάκια»

Όπως είπε η γενική γραμματέας, μέχρι το τέλος του μήνα πρόκειται να αποσταλούν τα ειδοποιητήρια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, με το νέο ποσοστό (37,95% για τους μηχανικούς), σε δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους (και ανέργους θα προσθέταμε). Προϋπόθεση η αναγγελία συμβάσεων, ώστε στα δελτία παροχής υπηρεσιών να επιμερίζεται η εισφορά σε εργοδότη και εργαζόμενο. Βάσιμα υποψιαζόμαστε ότι θα τα φορτώσουν όλα στους εργαζόμενους…
Για τη διαδικασία, η οποία θα ακολουθηθεί για τους μπλοκάκηδες, με βάση το νέο ασφαλιστικό, μίλησε η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στέλλα Βρακά, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την Τρίτη 3 Γενάρη, για τη λειτουργία του νέου ασφαλιστικού ταμείου, του ΕΦΚΑ.
Όπως ανέφερε: «Θα δημιουργηθεί ενιαία πλατφόρμα, όπου εκεί θα υπάρχει η υποχρέωση αναγγελίας συμβάσεων οι οποίες πραγματώνονται μέσω δελτίου παροχής υπηρεσιών, με μηνιαία υποχρέωση καταγραφής αυτών των συμβάσεων, ώστε να μπορεί να είναι εύκολη και ευχερής και για τους δύο αντισυμβαλλόμενους αλλά και για τους υπαλλήλους της κοινωνικής ασφάλισης η διάκριση του πότε κάποιος θα καταβάλλει εισφορές, σύμφωνα με το άρθρο 38, και πότε κάποιος θα καταβάλλει εισφορές, σύμφωνα με το άρθρο 39» του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου, του Ν.4387/2016 δηλαδή.
Η εγκύκλιος για τα μπλοκάκηδες που θα ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες (οδηγίες κτλ.,), όπως είπε η γενική γραμματέας, θα κοινοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα.
Παρακολουθείστε το βίντεο.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, για τους πρώτους έξι μήνες του 2017, οι εισφορές θα έπρεπε να υπολογιστούν με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2015 και το αντίστοιχο εκκαθαριστικό του 2016. Αυτό θα συνεχιζόταν και το 2017 μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του εισοδήματος του 2016. Αν προέκυπταν διαφορές, τα ποσά δε θα επιστρέφονταν αλλά θα συμψηφίζονταν.
Αυτή η πολύπλοκη διαδικασία όμως εγκυμονεί κινδύνους, καθώς η διετής απόσταση δεν εξασφαλίζει πως τα εισοδήματα του 2015 επαναλήφθηκαν το 2016. Είναι σύνηθες φαινόμενο ένας ελεύθερος επαγγελματίας να είχε δηλώσει μεγάλο εισόδημα το 2015, αλλά το 2016 ο τζίρος του να έχει δραματική συρρίκνωση.
Για παράδειγμα:
Ελεύθερος επαγγελματίας δήλωσε καθαρό φορολογητέο εισόδημα για το 2015 30.000 ευρώ. Το καθαρό φορολογητέο εισόδημα που δήλωσε για το 2016 ανέρχεται σε 9.000 ευρώ. Αυτό συνέβη είτε γιατί ο τζίρος του μειώθηκε δραματικά είτε γιατί προτίμησε να φορο-εισφοροδιαφύγει για να αποφύγει την επιβάρυνση.
Έτσι, τους πρώτους μήνες του 2017 θα καταβάλει 30.000Χ 26.95% = 8.085 /12 =674 ευρώ το μήνα. Με το παλιό σύστημα, θα πλήρωνε 4.024 ευρώ ετησίως, δηλαδή τα μισά. Αν το καθαρό φορολογητέο του 2016 είναι 9.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλει εισφορές ως εξής: 9.000 Χ 26.95% = 2.425 , δηλαδή τα μισά από ότι θα κατέβαλε με το παλιό σύστημα.
Εφόσον έχει πληρώσει έναντι το πρώτο εξάμηνο 4.044 ευρώ, δεν έχει οφειλές. Τουναντίον πρέπει να του επιστραφούν 1.619 ευρώ τα οποία όμως θα συμψηφιστούν έναντι μελλοντικών οφειλών του. Δηλαδή σ΄αυτή την περίπτωση ο ασφαλισμένος βγαίνει χαμένος καθώς προπληρώνει το κράτος.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου επεξεργάζονται και πάλι τη βάση υπολογισμού με στόχο να προσεγγίζει πιστά το πραγματικό εισόδημα των ασφαλισμένων για το 2016, ώστε όταν θα γίνει η εκκαθάριση των φετινών εισοδημάτων τον Ιούνιο να μην προκύπτουν μεγάλα ποσά συμψηφισμού. Οι νέες εισφορές αντιστοιχούν στο 20% του εισοδήματος για την σύνταξη, 6,95% για υγεία, 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ.
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σύμφωνα με το newsbomb.gr προβλέπεται:
  • επιβολή ασφαλιστικής εισφοράς με συντελεστή περίπου 27% επί του καθαρού εισοδήματος που έχει ο εργαζόμενος με το μπλοκάκι
  • 131 ευρώ η κατώτατη εισφορά
  • «καίγονται» όσοι είναι μισθωτοί με μπλοκάκι
  • 650 ευρώ ετήσιο τέλος επιτηδεύματος
  • φορολόγηση εισοδήματος ακόμα και με συντελεστή έως και 45% για τους μισθωτούς που έχουν και μπλοκάκι
Άλλο παράδειγμα:
Για το 2016: 3.000 εισόδημα
ΤΩΡΑ: επιβάρυνση = φόρος+τέλος επιτηδεύματος
Από 1/1/2017: εισφορά 26,95% επί του εισοδήματος 3.000 ευρώ+ πρόσθετη επιβάρυνση 809 ευρώ+ φόρο+ τέλος επιτηδεύματος 1.941 ευρώ
«Μεγάλοι χαμένοι του νέου συστήματος»
1. Μισθωτοί με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας/νέοι ασφαλισμένοι (μετά την 1/1/1993) με παράλληλα μπλοκ παροχής υπηρεσιών: Η συγκεκριμένη κατηγορία μπορούσε να απαλλαγεί από την υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ για το «μπλοκάκι», εφόσον είχε σταθερή ασφάλιση (25 ημέρες τον μήνα) ΙΚΑ σαν μισθωτός. Από 1/1/2017 η απαλλαγή αυτή καταργείται και πλέον ο συγκεκριμένος εργαζόμενος θα υποχρεώνεται να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές και επί του εισοδήματος που θα έχει από το «μπλοκάκι», ενώ θα συνεχίσουν οι ασφαλιστικές κρατήσεις ως είχαν επί του μισθού του.
2. Όσοι έχουν εισόδημα στο μπλοκάκι από 1-2 εργοδότες θα πληρώνουν εισφορές ως μισθωτοί (12,72% για σύνταξη, υγεία κι επικούρηση) και για τα χρήματα που εισπράττουν από το μπλοκάκι.
3. Όσοι έχουν εισόδημα από μπλοκάκι από τρεις και πλέον εργοδότες θα πληρώνουν εισφορές σαν ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% για σύνταξη και υγεία) για τα χρήματα που εισπράττουν από το μπλοκάκι.
Με ασφαλιστικές και διοικητικές εκκρεμότητες, ελλείμματα που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ και προίκα τις παθογένειες και τα προβλήματα του παρελθόντος ξεκίνησε τη λειτουργία του ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ως το μοναδικό ταμείο κύριας ασφάλισης για 4,2 εκατ. ασφαλισμένους και 2,6 εκατ. συνταξιούχους. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, κάποια από τα πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα, όπως η καθυστέρηση στην έκδοση καθοριστικών εγκυκλίων που αφορούν για παράδειγμα τις εισφορές των εργαζομένων με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε έως 2 εργοδότες, θα αντιμετωπιστούν εντός των επόμενων ημερών. Αλλα, όπως η ολοκλήρωση του οργανογράμματος του νέου Ταμείου ή η έκδοση του αναγκαίου προεδρικού διατάγματος για τον ενιαίο κανονισμό παροχών, φαίνεται πως θα καθυστερήσουν περισσότερο. Μέχρι τότε, θα λειτουργούν όλα τα υποκαταστήματα των καταργούμενων φορέων κοινωνικής ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΤΑΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ και Δημόσιο) υπό την ταμπέλα του νέου ΕΦΚΑ.
Τόσο η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου όσο και ο κ. Πετρόπουλος εκτίμησαν ότι έως το τέλος του 2017 θα έχουν πληρωθεί όλες οι εκκρεμείς συντάξεις των προηγούμενων ετών και η χορήγηση των νέων θα πραγματοποιείται εντός 3 μηνών. Κατά το ίδιο διάστημα βέβαια, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και ο επανυπολογισμός όλων των κύριων συντάξεων, προκειμένου να καταγραφεί η «προσωπική διαφορά», για την οποία ο υφυπουργός υποστήριξε ότι δεν θα κοπεί. Παραδέχθηκε βέβαια ότι η αύξηση των νέων συντάξεων θα αργήσει, όπως θα καθυστερήσει και η υπουργική απόφαση για την ενιαία είσπραξη εισφορών και φόρων.
Κατά τη διάρκεια παρουσίασης του νέου φορέα, ο κ. Πετρόπουλος δεσμεύθηκε ότι κανείς από το προσωπικό δεν περισσεύει και δήλωσε πως περίπου 1.000 άτομα θα στελεχώσουν τα 11 Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης (ΠΕΚΑ), προκειμένου να διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι. Με δεδομένο μάλιστα το ενδεχόμενο εκτόξευσης της εισφοροδιαφυγής, εξαιτίας των υπέρογκων ασφαλιστικών αλλά και φορολογικών βαρών που καλούνται να πληρώσουν κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να εκδοθούν τα πρώτα ειδοποιητήρια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Οι πληρωμές Ιανουαρίου θα πρέπει να γίνουν έως το τέλος Φεβρουαρίου, με την κ. Αχτσιόγλου να ξεκαθαρίζει ότι, πλέον, οι ασφαλισμένοι μπορούν να καταβάλλουν μέρος και όχι το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών. Τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις για τις εισφορές που θα καθίστανται ληξιπρόθεσμες θα υπολογίζονται επί του υπολειπόμενου κάθε φορά ποσού.
Κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί, όταν ανοίξει το σύστημα, με τους κωδικούς TAXIS να διαπιστώνει το ύψος των εισφορών που αντιστοιχούν σε κάθε μήνα.
Μεγάλη παραμένει η σύγχυση για το θέμα των εισφορών εργαζομένων σε έως δύο εργοδότες, που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Η σχετική εγκύκλιος δεν έχει ακόμη εκδοθεί, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι ακόμη και αν εκδοθεί εντός των ημερών, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πετρόπουλος, δεν πρόκειται να ρίξει φως σε μια σειρά από γκρίζα σημεία. Τέτοια είναι, για παράδειγμα, πώς θα μπορεί ο εργαζόμενος να πείσει τον εργοδότη του να αναλάβει την καταβολή εργοδοτικής εισφοράς χωρίς τα δύο μέρη να καταλήξουν είτε στη λήξη της συνεργασίας τους είτε στη δικαστική επίλυση των διαφορών τους, πώς θα διασφαλίζεται ότι ο εργαζόμενος δεν έχει περισσότερους εργοδότες αλλά και πότε υποκρύπτεται σχέση εξαρτημένης εργασίας και πότε πρόκειται για «διαρκή σχέση παροχής υπηρεσιών», όπως αναφέρει ο νόμος Κατρούγκαλου.
Σύμφωνα πάντως με τη γενική γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Στέλλα Βρακά, στόχος του υπουργείου είναι η δημιουργία μιας ενιαίας πλατφόρμας αναγγελίας τέτοιων συμβάσεων, για όσους έχουν έως δύο εργοδότες και αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, έτσι ώστε να καταστεί εφικτός ο επιμερισμός των εισφορών σε 13,3% στους εργοδότες και 6,67% στους εργαζομένους.
Πρώτος διοικητής του ΕΦΚΑ θα είναι ο μέχρι πρότινος διοικητής του ΟΓΑ Θανάσης Μπακαλέξης.

 

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της Συσπείρωσης Αριστερών Μηχανικών

Leave a Reply

Your email address will not be published.