του Μιχάλη Μανιάτη, Συντονιστή κίνησης ασφαλισμένων ΣυμΠράττω
Όταν πριν κάποιους μήνες είχε ερωτηθεί ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Πετρόπουλος, εάν θα είναι βιώσιμο το νέο ασφαλιστικό, μεταξύ άλλων είχε δηλώσει ότι το στοίχημα ήταν η επανένταξη όσων ελευθέρων επαγγελματιών αδυνατούσαν μέχρι πρότινος να καταβάλουν τις παράνομα υψηλές εισφορές τους που τώρα θα είναι μειωμένες.
Αν και αυτό συνιστούσε ομολογία της παρανομίας, στον μέχρι πρότινος τρόπο υπολογισμού των εισφορών, το σημαντικό είναι ότι μέχρι στιγμής κι όπως έδειξαν τα πρώτα στοιχεία, η δήλωσή του εκείνη δεν επαληθεύεται και η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών που έχει οφειλές στον ΟΑΕΕ, δεν δείχνει πρόθυμη να πληρώσει.
Οι λόγοι; Απλοί για όποιον έχει διοικήσει έστω περίπτερο στην πραγματική οικονομία:
1) Ακόμα κι αν κάποιος αποφασίσει να στερείται βασικά αγαθά προκειμένου να πληρώνει τις νέες μειωμένες εισφορές, θα πρέπει επιπρόσθετα να βάλει σε ρύθμιση τις προηγούμενες οφειλές του, προκειμένου να δικαιούται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τον ασφαλιστικό του φορέα, κάτι που είναι αδύνατον για την πλειοψηφία, άρα καλείται να πληρώνει για κάτι που δεν θα του παρέχεται.
2) Το ελάχιστο ποσό εισφορών, ανέρχεται στα 168 ευρώ, ποσό που κάθε άλλο παρά αμελητέο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με τα δεδομένα της πραγματικής οικονομίας, όπου χιλιάδες μικροεπαγγελματιών προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους, με ήδη συσσωρευμένα χρέη από την επταετή περίοδο της οικονομικής κρίσης.
3) Αρκετές χιλιάδες ασφαλισμένων έχουν ήδη ξεπεράσει ή θα ξεπεράσουν σύντομα με τις προσαυξήσεις το όριο οφειλών, των 20.000, πάνω από το οποίο γνωρίζουν πως δεν θα δικαιούνται να πάρουν σύνταξη, οπότε κάθε ευρώ που θα δώσουν ποτέ δεν πρόκειται να τους επιστραφεί.
4) Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι νέες συντάξεις θα κυμαίνονται μεταξύ “φιλοδωρήματος” και “ότι έχετε ευχαρίστηση”.
Είναι προφανές λοιπόν ότι οι νέες μειωμένες εισφορές, αν δεν συνοδευτούν από μέτρα που θα λειτουργήσουν ως κίνητρα επανένταξης όσων ανυπαίτια είχαν βρεθεί εκτός συστήματος, το νέο ασφαλιστικό κινδυνεύει να γίνει ασφαλιστικό χωρίς ασφαλισμένους. Κίνδυνος ορατός που θα συμπαρασύρει σε νέες μεγαλύτερες μειώσεις τις ήδη μειωμένες συντάξεις.
Ποια είναι αυτά τα κίνητρα;
1) Πάγωμα των οφειλών που έγιναν μέχρι 31/12/2016, ώστε το νέο ασφαλιστικό να αποτελέσει ένα νέο ξεκίνημα, σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τις εισφορές προς ασφαλιστικά ταμεία, για να μην δημιουργηθούν οφειλέτες δύο ταχυτήτων και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων.
2) Διαγραφή των οφειλών που αντιστοιχούν σε ιατροφαρμακευτική που δεν χορηγούσε ο ΟΑΕΕ, ενώ την χρέωνε, καθώς και των ανάλογων προσαυξήσεων. Οφειλές που έχουν ήδη κριθεί παράνομες σε τρείς περιπτώσεις δικαστικών αποφάσεων.
3) Κατάργηση του παράλογου και παράνομου ορίου των 20.000 στις οφειλές, προκειμένου να δικαιούται κάποιος σύνταξη και θεσμοθέτηση νέου νόμου, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας. Για το θέμα αυτό ήδη αρκετοί ασφαλισμένοι έχουν απευθυνθεί με ειδική αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη* και θα ακολουθήσουν προσφυγές στη Δικαιοσύνη, αφού η σχετική διάταξη έρχεται σε αντίθεση με πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
4) Παράταση πληρωμής των εισφορών Ιανουαρίου μέχρι τέλη Μαρτίου και ανάλογη πρόβλεψη για τις πληρωμές των επόμενων μηνών.
5) Θεώρηση βιβλιαρίων με μόνη υποχρέωση του ασφαλισμένου να καταβάλει τις τρέχουσες εισφορές του ή ειδική μειωμένη εισφορά για όσο διάστημα η οικονομία είναι σε ύφεση. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει το υπουργείο να εξετάσει την μείωση του ποσοστού στο 6,67%, όπως αντίστοιχα ισχύει για τους μισθωτούς, ώστε να αρθεί η αδικαιολόγητη διάκριση.
Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα ήταν άστοχο να πούμε προς τους αρμόδιους, ότι εάν δεν θέλουν κάτι να πετύχει, δεν χρειάζεται να συνωμοτήσει το σύμπαν, έχουν αποδείξει πως μια χαρά τα καταφέρνουν μόνοι τους.