Μετά από τη συζήτηση που έγινε, ενημερωθήκαμε για τα βασικά θέματα που είχε αποφασίσει να θέσει η ομάδα εργασίας και είναι τα παρακάτω:
1. Αναδρομικές αυξήσεις εισφορών του Ν.3986/11
Θα έχουμε πιο συγκεκριμένη ενημέρωση σε λίγες μέρες σχετικά με ενέργειες που γίνονται για το θέμα, με δεδομένη την αλλαγή της νομοθεσίας (κατάργηση της ειδικής προσαύξησης, νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων – εθνική και ανταποδοτική). Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που ήδη πληρώνουν τις αναδρομικές αυξήσεις, γιατί κάποιες υπηρεσίες του ΤΣΜΕΔΕ τις είχαν συμπεριλάβει στις ρυθμίσεις, ενώ άλλες όχι.
Σε περίπτωση κατάργησης της υποχρέωσης καταβολής τους αποκλείεται η περίπτωση συμψηφισμού, τα ποσά που έχουν ήδη πληρωθεί θα υπολογιστούν στη σύνταξη στο ανταποδοτικό τμήμα.
2. α. Αιτήσεις αναδρομικής διαγραφής από το πρώην ΤΣΜΕΔΕ (πριν τις 01/01/17) που εκκρεμούν
Υπάρχει το πρόβλημα της αρμοδιότητας, που προέκυψε μετά από έγγραφο της πρώην Προϊσταμένης Εισφορών προς το Διοικητή του ΕΦΚΑ, σχετικά με την αρμοδιότητα της παλιάς Διοικούσας του ΤΣΜΕΔΕ να κρίνει τις ενστάσεις στις αρνητικές απαντήσεις της Υπηρεσίας, όπως γινόταν μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ακολούθησε έγγραφο του Διοικητή ότι οι ενστάσεις κρίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μην πηγαίνει κανένα σχετικό θέμα από την αρμόδια Υποδιεύθυνση στην παλιά Διοικούσα του ΤΣΜΕΔΕ, που λειτουργεί ως διοικητική επιτροπή μέχρι να δημιουργηθούν οι επιτροπές που προβλέπει ο νόμος. Το αποτέλεσμα είναι ότι η παλιά Διοικούσα δεν συνεδριάζει πια γιατί δεν υπάρχει αντικείμενο.
Τέθηκε από μας το πρόβλημα ότι η υπηρεσία δεν απαντάει καν στις αιτήσεις για να μπορεί να γίνει εκ των υστέρων ένσταση, δεν ήταν γνωστό και περιμένουμε ενημέρωση σε επόμενη συζήτηση.
Για να λυθεί αυτό το θέμα, πρέπει να υπάρξει πίεση προς την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου (Διεύθυνση Υποστήριξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Υπηρεσιών – Τμήμα 2) και τον ΕΦΚΑ να ξεκαθαρίσει το πρόβλημα της αρμοδιότητας. Αν δοθεί η αρμοδιότητα, οι υπηρεσιακοί και οι επιτροπές θα μπορέσουν να δουλέψουν για να ξεμπλοκάρει το θέμα.
Οι περιπτώσεις που δεν είχε γίνει ποτέ έναρξη στην εφορία ή ο ασφαλισμένος ήταν στο εξωτερικό και αποδεδειγμένα έχει πληρώσει εισφορές στη χώρα που εργαζόταν (με εξαίρεση κάποιες χώρες που δεν υπάρχει διακρατική συμφωνία), είναι πιο ξεκάθαρες και θα πρέπει να κρίνονται θετικά από την Υπηρεσία, χωρίς να είναι απαραίτητη η διαδικασία της επιτροπής.
β. Εφαρμογή του νόμου και μη χρέωση όσων έχουν κλείσει βιβλία από 01/01/2017 (λόγω παύσης ασφάλισης ιδιότητας)
Εκκρεμεί εγκύκλιος για την εφαρμογή του νόμου. Όποιος έχει κλείσει τα βιβλία του, με βάση το νέο νόμο, δεν πληρώνει εισφορές. Τα ειδοποιητήρια εκδίδονται αυτόματα, επειδή ο ΕΦΚΑ “βλέπει” από τη Γ.Γ.Δ.Ε., μέσω της ΗΔΙΚΑ, το προφίλ του ασφαλισμένου για την προηγούμενη χρονιά και δεν έχει εικόνα για τις πρόσφατες παύσεις επαγγέλματος.
Οπότε όποιος θέλει να εξαιρεθεί από τις εισφορές πρέπει να κάνει αίτηση στο κτίριο του ΤΜΕΔΕ, ώστε να μην σταλούν οι “οφειλές” του για το 2017 στο ΚΕΑΟ, όπου στέλνονται ανά περιόδους. Από το 2018 δεν θα έχουμε πρόβλημα, θα έχει εξομαλυνθεί η διαδικασία.
Προτείνουμε και σε όσους έχουν κλείσει βιβλία παλιότερα και έχουν κάνει αίτηση για αναδρομική διαγραφή οφειλών προηγουμένων ετών, να καταθέσουν νέο αίτημα, ειδικά για τις οφειλές του 2017, με βάση το νέο νόμο.
3. Ασφαλιστική ενημερότητα
Η διαδικασία προς το παρόν εξακολουθεί να γίνεται μόνο με επιτόπια επίσκεψη στο κτίριο του ΤΜΕΔΕ και πρέπει να προσκομίσεις την ηλεκτρονική ενημερότητα από τον ΕΦΚΑ, για να αποδείξεις ότι δεν χρωστάς εισφορές του 2017, για να σου δώσουν συνολική ενημερότητα. Το πρόβλημα είναι η ασυμβατότητα των ηλεκτρονικών συστημάτων του πρώην ΤΣΜΕΔΕ και του ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, το σύστημα του ΕΦΚΑ “βλέπει” μόνο τις εισφορές από το 2017 και μετά, ενώ οι υπάλληλοι του πρώην ΤΣΜΕΔΕ δεν έχουν πρόσβαση στις εισφορές που καταβάλλονται στον ΕΦΚΑ.
Οπότε οι λύσεις είναι δύο: ή ο ΕΦΚΑ να αποδεχτεί τη δυνατότητα η μηχανογράφηση του πρώην ΤΣΜΕΔΕ να “βλέπει” το αρχείο του ΕΦΚΑ, ώστε να δίνει ηλεκτρονικά συνολική ενημερότητα, με το δεδομένο ότι υπάρχει ήδη το σύστημα πιστοποιημένων χρηστών, ή το Υπουργείο να εκδώσει εγκύκλιο προς τις αρχές ώστε να μπορούν να δεχτούν δύο ανεξάρτητες ενημερότητες, που θα εκδίδονται ηλεκτρονικά. Χαρακτηριστικά μας είπε ότι ακόμα και στο θέμα των εγγυητικών επιστολών, που είναι ακόμα πιο σύνθετο, έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τα προβλήματα και δίνονται ηλεκτρονικά.
Όποιος δεν έχει διακανονισμό, έχει πληρώσει τον ελάχιστο ΕΦΚΑ και δεν έχει παλιότερες οφειλές παίρνει πλέον ενημερότητα εξάμηνης ισχύος.
4. Υπουργική απόφαση που εκκρεμεί για ενεργοποίηση του νόμου περί επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ
Με το νέο νόμο (4488/17) ορίζεται σαφέστερα η έννοια του ανέργου, αφού δεν υπάρχει πια η έννοια της ασφάλισης ιδιότητας, οπότε θεωρητικά θα λυθεί σύντομα, πιέζουν όλοι για αυτό.
5. Αύξηση του ορίου ασφαλιστικών οφειλών σε περίπτωση συνταξιοδότησης
Με την ενοποίηση των Ταμείων και τη λογική των ενιαίων κανόνων, λογικά θα λυθεί σύντομα αυτό το θέμα και θα πάει το όριο προς τα πάνω, π.χ. 20.000 που ισχύει για άλλα πρώην Ταμεία.
Στο όριο αυτό συνυπολογίζεται και η πιθανή εξαγορά ετών, που πληρώνεται δύο φορές αν, εκτός από την κύρια σύνταξη, εξαγοράσεις και την ειδική προσαύξηση. Οι τιμές εξαγοράς μετά το 2016 έχουν γίνει πιο ακριβές, αλλά όσοι είχαν καταθέσει αίτηση για αναγνώριση των ετών πριν την αλλαγή του νόμου θεωρητικά θα μπορέσουν να εξαγοράσουν αυτά τα χρόνια με τις παλιές τιμές, ανεξάρτητα από το πότε θα κάνουν την αίτηση για συνταξιοδότηση. Η Υπηρεσία δεν απαντάει στις αρχικές αιτήσεις, μπαίνουν απλά στο φάκελο του ασφαλισμένου μέχρι να έρθει η στιγμή της συνταξιοδότησης.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει, δεν υπάρχει ο κλάδος της ειδικής προσαύξησης, οπότε δεν έχει νόημα να τον εξαγοράζει κανείς πλέον, αφού δεν θα του προσθέσει κάτι στη σύνταξη. Για αυτό το λόγο, προτείνουμε σε όσους σκοπεύουν να κάνουν αίτηση για εξαγορά ετών να εξαγοράσουν μόνο τον κλάδο κύριας σύνταξης, αλλά και σε όσους έχουν ήδη κάνει αιτήσεις να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τις τροποποιήσουν.