Την Τετάρτη 13/2 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΑΣΜ με τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Πετρόπουλο, μετά από πρόσκλησή του κατά τη διάρκεια της παρέμβασής μας στην ομιλία του στο ΕΒΕΑ την Τετάρτη 6/2.
Κατά τη συνάντηση αυτή ενημερωθήκαμε σχετικά με την επικείμενη νομοθέτηση της νέας ρύθμισης – επανυπολογισμού των ασφαλιστικών χρεών.
Από την ενημέρωση αυτή προέκυψαν τα εξής:
- θα γίνει διαγραφή των χρεών που προέκυψαν από αναδρομικές χρεώσεις του νόμου 3986/11, για όσους ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.
- θα γίνει – προαιρετικά – διαγραφή των χρεών που προέκυψαν από την ειδική προσαύξηση, για όσους ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.
- θα υπάρχει διαγραφή έως 85% των τόκων και προσαυξήσεων, για όσους ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.
- Ο επανυπολογισμός με βάση τα νέα δεδομένα θα ισχύσει κανονικά και για τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ (συμπεριλαμβανομένων και των κλάδων επικουρικού και εφάπαξ) και δεν θα είναι υποχρεωτικός για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση, θα είναι προαιρετικός.
- Δεν θα υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση. Επίσης θα μπορεί όποιος είχε μπει σε παλιότερες ρυθμίσεις (πλην εξωδικαστικού, ο οποίος δεν αφορά μηχανικούς) να ενταχθεί και σε αυτήν.
- Ως προς τη μεγάλη καθυστέρηση εφαρμογής του νόμου, των εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων για τις αναδρομικές διαγραφές από το ΤΕΕ που εκκρεμούν (προ 31/12/16), καθώς και των διαγραφών οφειλών με βάση την αποσύνδεση ασφάλισης από την ιδιότητα (από 1/1/2017) – δηλαδή όσων έχουν κλειστά βιβλία – μας δόθηκε διαβεβαίωση ότι θα δοθεί εντολή να διεκπεραιωθούν άμεσα.
- Αναφέρθηκε ότι εξετάζουν την πιθανότητα διαγραφής του κλάδου περίθαλψης καθώς και των χρεώσεων υπέρ του ΟΑΕΔ για όσους ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, αλλά αυτό ακόμα εκκρεμεί.
- Σε σχέση με τη ρύθμιση των χρεών της περιόδου προ του 2002, αυτή θα είναι μεν δυνατή, αλλά μόνο με διαγραφή του 85% των τόκων και προσαυξήσεων, χωρίς κανέναν άλλο επανυπολογισμό ή διαγραφή.
- Ο επανυπολογισμός και οι διαγραφές ειδικής προσαύξησης και αναδρομικών του νόμου 3986/11 θα γίνονται αποκλειστικά υπό τον όρο της ένταξης στη ρύθμιση και της τήρησής της – και όχι ανεξάρτητα αυτής, όπως διεκδικούμε εμείς. Οφείλουμε να δηλώσουμε την κάθετη αντίθεσή μας με αυτή την αντίληψη που θεωρεί ότι είναι σκόπιμο να ελαφρυνθεί από αυτές τις άδικες χρεώσεις (που και το ίδιο το υπουργείο έχει παραδεχτεί ως τέτοιες) μόνο όποιος είναι σε θέση να πληρώσει για τη ρύθμιση – και να συνεχίζει να την πληρώνει ανελλιπώς. Στη χώρα μας που θερίζει η ανεργία (συχνά μακροχρόνια), η επισφαλής εργασία και η υποαπασχόληση, αυτό αδικεί τους συναδέλφους που βρίσκονται στη δυσχερέστερη θέση εισοδηματικά και για τους οποίους δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στην επικείμενη νομοθετική ρύθμιση. Αντιθέτως θα βρεθούν άμεσα στο στόχαστρο του ΚΕΑΟ που προβλέπει την κατάσχεση κάθε περιουσιακού στοιχείου που διαθέτουν.
- Ο ετήσιος τόκος 5% που θα ισχύσει για τη ρύθμιση, θα επαναφέρει πιθανότατα το μεγαλύτερο μέρος από τους διαγραμμένους τόκους και προσαυξήσεις, κατά τη διάρκεια της ρύθμισης.
- Θα διατηρηθεί η υποχρέωση καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών ως προϋπόθεση διατήρησης της ρύθμισης. Οι τρέχουσες εισφορές θα γίνονται ληξιπρόθεσμες και απαιτητές στο τέλος του έτους.
- Οι ρυθμίσεις θα διεκπεραιώνονται μέσω ΚΕΑΟ και για αυτό το λόγο όλα τα χρέη θα διαβιβάζονται σε αυτό. Επικαλέστηκαν ότι χρειάζεται μία κοινή ηλεκτρονική πλατφόρμα για να υλοποιηθούν πρακτικά οι ρυθμίσεις. Έστω και αν είναι έτσι, το ΚΕΑΟ δεν είναι απλώς μία κοινή πλατφόρμα, αλλά κυρίως ένας μηχανισμός αναγκαστικής είσπραξης.
- Ο χρόνος ένταξης στη ρύθμιση υπολογίζεται να είναι μόνο δύο μήνες.
Καλούμε τους επίσημους φορείς των μηχανικών: το ΤΕΕ (το κεντρικό, τα τοπικά, καθώς και τις παρατάξεις του) και τους Επαγγελματικούς Συλλόγους να πάρουν θέση υπέρ των διεκδικήσεων αυτών, οι οποίες θα ελαφρύνουν το βάρος των συναδέλφων. Θεωρούμε ότι ως τώρα οι επίσημοι φορείς των μηχανικών δεν έχουν κάνει αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση.